Choose section to search
Type to search
Recipe Book
Diary
July 24, 2019
10 questions (and…answers) about rhubarb!

Το ακούτε, το βλέπετε, μπορεί και να το έχετε δοκιμάσει… Κατά βάθος, όμως, δεν γνωρίζετε πολλά γι’ αυτό. Ο λόγος για το rhubarb, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων φίλων της μαγειρικής και του καλού φαγητού. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι; Πού και πώς το χρησιμοποιούμε; Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό; Οι πιο βασικές ερωτήσεις για το ρούμπαρμπ βρίσκουν τις απαντήσεις τους σήμερα κιόλας! Τι λέτε, πάμε να τις δούμε μία προς μία; Και μην ξεχνάτε: Στο τέλος, σας περιμένουν και σούπερ συνταγές!!!

1. Τελικά, πώς λέγεται το ρούμπαρμπ στα ελληνικά;

Ραβέντι – θα σας απαντήσω. Ή ρεβέντι. Έτσι λέγεται στα ελληνικά το ρούμπαρμπ (rhubarb) και η αλήθεια είναι πως έχει αρχίσει να συγκεντρώνει αρκετή προσοχή επάνω του.

2. Είναι φυτό, μυρωδικό ή κάτι άλλο;

Το ρούμπαρμπ είναι όντως ένα φυτό το οποίο έχει σαρκώδεις μίσχους και μεγάλα, μακριά (δηλητηριώδη) φύλλα. Μπορεί να καλλιεργηθεί στους αγρούς, αλλά και σε θερμοκήπια. Χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, τα ρούμπαρμπ που προέρχονται από τα θερμοκήπια είναι πιο γλυκά από τα άλλα. Επίσης, στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει πολλές ποικιλίες ρούμπαρμπ η γεύση των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από σχετικά γλυκιά, μέχρι ιδιαίτερα πικρή…

3. Είναι λαχανικό ή φρούτο;

Η απάντηση αυτή μπορεί να σας παραξενέψει, αλλά σίγουρα θα σας δώσει μια εικόνα… Οι βοτανολόγοι, το έχουν χαρακτηρίσει ως λαχανικό. Ωστόσο, όσον αφορά τη μαγειρική, χρησιμοποιείται σαν φρούτο! Επίσης, αν κάνετε μια σύντομη έρευνα στο internet μπορεί να βρείτε ακόμα μία εκδοχή για το πώς το ρούμπαρμπ ξεκίνησε ως λαχανικό και κατέληξε σαν φρούτο. Βάσει αυτής, λοιπόν, το 1947 βγήκε μία απόφαση από ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης σύμφωνα με την οποία το ρούμπαρμπ θα έπρεπε να θεωρείται πλέον φρούτο επειδή είχε χρησιμοποιηθεί ως φρούτο και η νομοθεσία των κανονισμών και των δασμών επέβαλλαν να θεωρείται ως τέτοιο. Αυτό, φυσικά, σήμαινε μειωμένους δασμούς για το εν λόγω προϊόν, μια και τα φρούτα τιμολογούνταν χαμηλότερα από τα λαχανικά.

4. Έχει κι αυτό βιταμίνες και άλλα πολύτιμα στοιχεία για τον οργανισμό μας όπως τα φρούτα και τα λαχανικά;

Ναι, έχει! Το ρούμπαρμπ είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες -περιέχει μόλις 19 θερμίδες στα 100 γρ.- ενώ δεν έχει σχεδόν καθόλου λιπαρά και υδατάνθρακες. Αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών και, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν στην κινέζικη ιατρική σαν φάρμακο για να θεραπεύσουν την δυσκοιλιότητα. Περιέχει κάποια μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, αλλά και βιταμίνη C τα οποία συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Επιπλέον, υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι η κατανάλωση του ρούμπαρμπ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής και της κακής χοληστερόλης LDL, κάτι το οποίο -άλλωστε- ισχύει για όλες τις τροφές και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

5. Ποιο μέρος του ρούμπαρμπ χρησιμοποιούμε;

Από το ρούμπαρμπ κρατάμε ΜΟΝΟ τους μίσχους μια και τα φύλλα του είναι δηλητηριώδη. Οι μίσχοι αυτοί είναι τραγανοί και έχουν μια χαρακτηριστική, στυφή, έντονη γεύση. Μια γεύση την οποία πολλοί προτιμούν στην πιο… γλυκιά εκδοχή της και γι’ αυτό τον λόγο συναντάμε το ρούμπαρμπ πιο συχνά σε γλυκές συνταγές (π.χ. πίτες, τάρτες, κ.λπ.).

6. Εμείς, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο το κόκκινο ρούμπαρμπ;

Η αλήθεια είναι ότι το βυσσινί χρώμα θεωρείται το κλασσικό, χαρακτηριστικό χρώμα του εν λόγω φυτού. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο! Βλέπετε, η απόχρωση των στελεχών του ρούμπαρμπ μπορεί να διαφέρει τόσο ανάλογα με την ποικιλία, όσο και ανάλογα με τον τρόπο και τον τόπο παραγωγής του. Ωστόσο, το χρώμα του δεν έχει σχέση με το αν είναι κατάλληλο ή όχι προς χρήση. Τόσο τα βυσσινί, όσο και τα ροζ ή τα πράσινα ρούμπαρμπ μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στη μαγειρική, όσο και τη ζαχαροπλαστική.  

7. Πώς χρησιμοποιείται στη μαγειρική;

Όπως ήδη αναφέραμε, κρατάμε τους μίσχους του και όχι τα φύλλα. Τους μίσχους αυτούς, λοιπόν, μπορούμε να τους κόψουμε σε κομμάτια και να τους βράσουμε σε νερό μαζί με ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, αν θέλουμε, μπορούμε να ενισχύσουμε τη γεύση τους προσθέτοντας διάφορα μπαχαρικά όπως τζίντζερ ή κανέλα. Γενικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ρούμπαρμπ σε τάρτες, πίτες, να φτιάξουμε μαρμελάδα με αυτό, σάλτσα, κομπόστα, ακόμα και τουρσί. Τέλος, θα μπορούσε να ταιριάξει και σε αλμυρές συνταγές με κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο κρέας.

8. Ποια είναι η εποχή του;

Η εποχή συγκομιδής του ρούμπαρμπ εξαρτάται από την περιοχή στην οποία καλλιεργείται (όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν με όλα τα φρούτα και λαχανικά). Στις εύκρατες περιοχές, η εποχή του ξεκινάει από την αρχή της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τα τέλη της. Η εποχή των καλλιεργούμενων στους αγρούς φυτών, από την άλλη, μπορεί να κρατήσει μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, ενώ σε κάποιες περιοχές μπορεί να καταγραφούν ακόμα και δύο περίοδοι συγκομιδής. Όπως και να έχουν τα πράγματα, το ρούμπαρμπ, έχει άμεση ανάγκη από τον ήλιο για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί. Τώρα, σε περίπτωση που η ανάπτυξή του συμπέσει με φαινόμενα ακραίου ψύχους, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται μια και μπορεί να εμφανίσει υψηλούς δείκτες οξαλικού οξέως, το οποίο από τα φύλλα του περνάει στο μίσχο γεγονός το οποίο καθιστά το φυτό επιβλαβές για τον οργανισμό μας.

9. Πώς μπορούμε να διαλέξουμε τα καλύτερα;

Ο σκληρός, γυαλιστερός και λείος μίσχος είναι το στοιχείο αυτό που θα μας οδηγήσει στο καλό ρούμπαρμπ. Οπότε, αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο θα πρέπει να κοιτάμε όταν το αγοράζουμε. Τώρα, αφού το αγοράσουμε, καλό θα ήταν να το χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν, διαφορετικά μπορούμε -αν θέλουμε- να το φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε. Πώς; Αφαιρώντας τα φύλλα του, κόβοντάς το σε κομμάτια (μεγάλη ή μικρότερα) και αποθηκεύοντάς το σε ειδικές σακούλες για τρόφιμα. Έτσι, μπορούμε να το διατηρήσουμε για περίπου 5 ημέρες στο ψυγείο και σχεδόν για ένα χρόνο στην κατάψυξη.

10. Ποια είναι η καλύτερη συνταγή με ρούμπαρμπ που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε;

Είναι πολλές! Ας ξεκινήσουμε, όμως με αυτές τις τρεις που είναι οι αγαπημένες μου!

Σορμπέ rhubarb

Σορμπέ rhubarb από τον Άκη Πετρετζίκη

Τάρτα με rhubarb

Τάρτα με rhubarb από τον Άκη Πετρετζίκη

Μπάρες με rhubarb

Μπάρες με rhubarb από τον Άκη Πετρετζίκη

Πλέον, γνωρίζετε σχεδόν όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το ρούμπαρμπ. Δε μένει παρά να το επιστρατεύσετε κι εσείς στην κουζίνα σας και να μου στείλετε φωτογραφίες από τις δικές σας δημιουργίες.

Άκης

comments powered by Disqus