Choose section to search
Type to search
Recipe Book
Diary
October 25, 2018
3 days in Israel for a special celebration

Τρείς υπέροχες μέρες είχα την ευκαιρία να περάσω στο Ισραήλ μαζί με την ομάδα μου! Μια μοναδική εμπειρία γεμάτη από τις παραδόσεις, τις γεύσεις και τα αρώματα της Ελλάδας τα οποία κληθήκαμε να μεταφέρουμε στις… αποσκευές μας προκειμένου να τα παρουσιάσουμε στους κατοίκους του Ισραήλ. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν από μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ, η οποία ως στόχο της είχε την προώθηση του τουρισμού και της γαστρονομίας της χώρας μας στο Ισραήλ.

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο Ισραήλ

Αφορμή της επίσκεψής μας στο Ισραήλ, ήταν μία μεγάλη γιορτή η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου στο Shuk Tzafon στο Τελ Αβίβ. Το Shuk Tzafon είναι μια όμορφη “αγορά” που στεγάζει διάφορα εστιατόρια και μαγαζάκια άμεσα συνδεδεμένα με το φαγητό. Φανταστείτε, ότι εκτός από τα εστιατόρια, στεγάζει, επίσης, μανάβικο, φούρνο, μαγαζί με σοκολατάκια και πολλά ακόμα ξεχωριστά σημεία στα οποία αξίζει κανείς να κάνει μια στάση.

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο Ισραήλ

Εκεί, λοιπόν, βρεθήκαμε κι εμείς για να ετοιμάσουμε πεντανόστιμα ελληνικά πιάτα εμπνευσμένα από τη Στερεά Ελλάδα. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν η χωριάτικη σαλάτα, τα τυροπιτάκια με μέλι, η τσιπούρα με τα λαχανικά στη λαδόκολλα, το μαρινάτο λαβράκι, οι λουκουμάδες με μέλι και καρύδια και πολλές ακόμα παραδοσιακές λιχουδιές οι οποίες ταξίδεψαν όσους τις δοκίμασαν στα υπέροχα αυτά μονοπάτια της χώρας μας. Τρεις ημέρες, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αμέτρητους ανθρώπους, να συζητήσω μαζί τους και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις επάνω σε αυτό που περισσότερο αγαπώ: τη δημιουργία γλυκών και αλμυρών γεύσεων! Όλα αυτά, υπό τους ήχους της ελληνικής μουσικής η οποία δημιουργούσε ένα ακόμα πιο όμορφο, γιορτινό κλίμα.

Εκεί, βρισκόταν καθημερινά και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όσοι κατέφθαναν στο stand της, ενημερώνονταν για τις ομορφιές της Στερεάς Ελλάδας και ανακάλυπταν ένα εκατομμύριο διαφορετικούς λόγους για να την επισκεφτούν. Στις 17 Οκτωβρίου, το stand επισκέφτηκε, επίσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, ο Έλληνας Πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας και η Michal Ansky, η ιδιοκτήτρια του Shuk Tzafon και πολύ γνωστή παρουσιάστρια στην τηλεόραση του Ισραήλ.

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο ΙσραήλΗλίας Μπουρμάς, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Αθλητισμού/ Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Άκης Πετρετζίκης, Mihal Ansk, Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Γιώργος Κελαϊδίτης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης/Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μπίκας, Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ. Φωτογράφος: Nofar Lapid

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο Ισραήλ

Προτού αφήσουμε πίσω μας το Ισραήλ, προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε κάποια από τα ομορφότερα σημεία του. Τις ώρες που δεν βρισκόμασταν στο Shuk Tzafon, λοιπόν, περιηγηθήκαμε στην πόλη του Τελ Αβίβ – μια πόλη με δύο πρόσωπα: το σύγχρονο με τους ουρανοξύστες που έσκιζαν τα σύννεφα, και το πιο… κλασικό με τις παραδοσιακές συνοικίες. Φτάσαμε μέχρι την Ιερουσαλήμ όπου επισκεφθήκαμε τον Ναό του Πανάγιου Τάφου. Αυτή, ήταν μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές που δεν πρόκειται να ξεχάσω.

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο Ισραήλ

Με τον Πάτερ Νικόλαο, φύλακα και κλειδοκράτορα του Πανάγιου Τάφου.

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο Ισραήλ

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο ΙσραήλΚάναμε μία στάση στο Τείχος των Δακρύων –πρόκειται για έναν τεράστιο υπαίθριο τόπο προσευχής, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Ισραηλινών– και διασχίσαμε το Μουσουλμανικό Σουκ, μία απίστευτη αγορά γεμάτη άπειρα μικρά μαγαζάκια στα οποία μπορεί κανείς να βρει από σουβενίρ, κεραμικά και ρούχα, μέχρι μπαχαρικά, φρούτα και ό,τι άλλο βάλει ο ανθρώπινος νους!

Τέλος, πήγαμε μία βόλτα και από τη διάσημη παραλία του Τελ Αβίβ με την ευχή πως, την επόμενη φορά που θα βρεθούμε ξανά στο Ισραήλ, θα έχουμε την χαρά να ανακαλύψουμε ακόμα περισσότερες από τις ομορφιές του.

Άκης

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο Ισραήλ

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο Ισραήλ

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο Ισραήλ

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο Ισραήλ

Το ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη στο Ισραήλ

comments powered by Disqus