Choose section to search
Type to search
Recipe Book
Diary
November 29, 2019
Why should I choose a plant-based milk?

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους απέναντι στα φυτικά προϊόντα – όχι απαραίτητα επειδή θέλουν να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο διατροφής τους ή να γίνουν vegan, αλλά επειδή επιθυμούν να γνωρίσουν κάτι καινούργιο ή να μετριάσουν τη χρήση των ζωικών προϊόντων στην καθημερινότητά τους. Ανάμεσα στα προϊόντα αυτά, βρίσκονται και τα φυτικά ροφήματα, τα οποία έχουν αρχίσει να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στο… ψυγείο μας! Αλήθεια, όμως, για ποιον λόγο θα άξιζε να βάλουμε στη ζωή μας ένα φυτικό ρόφημα δίνοντάς του μια θέση στη διατροφή και την κουζίνα μας; Οι λόγοι, φίλοι μου, είναι πολλοί! Τι λέτε, πάμε να δούμε ορισμένους από τους πιο σημαντικούς;

1. Είναι «φιλικό» απέναντι στο περιβάλλον και τα ζώα.

Αυτός, για πολλούς, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο αξίζει κανείς να δοκιμάσει ένα φυτικό ρόφημα και να το εντάξει στην καθημερινότητά του π.χ. για πρωινό ή σνακ. Δεν θα το αναλύσουμε παραπάνω στο συγκεκριμένο ημερολόγιο, απλά το συμπέρασμα είναι ότι για την παρασκευή του δεν υπάρχει εκμετάλλευση κανενός ζώου και δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον όπως π.χ. στην περίπτωση της παραγωγής των γαλακτοκομικών η οποία επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα (π.χ. εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εκτροφής των αγελάδων από τις οποίες παράγεται το γάλα).

2. Δεν περιέχει ίχνος λακτόζης και είναι πιο «εύκολα διαχειρίσιμο» από τον οργανισμό μας.

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, την οποία συναντάμε στα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα φυτικό ρόφημα αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική την οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να εντάξουν στο διατροφολόγιό τους.

3. Μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά θρεπτικό.

Κάθε προϊόν, φυτικό ή ζωικό, μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο θρεπτικό για τον οργανισμό μας. Αυτό, μπορούμε να το διαπιστώσουμε διαβάζοντας τη διατροφική σήμανση επάνω στην κάθε συσκευασία, η οποία θα μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της διατροφικής αξίας του. Τι μπορεί να περιέχει; Ας πάρουμε για παράδειγμα το νέο φυτικό ρόφημα AdeZ. Πρόκειται για ένα μείγμα από φυτικά συστατικά, χυμούς φρούτων (για τις γεύσεις με φρούτα) και γλυκαντικό από το φυτό στέβια (γλυκοζίτες στεβιόλης), εμπλουτισμένο, σε κάποιες περιπτώσεις, με βιταμίνες ή μέταλλα μαζί με νερό. Έχει δημιουργηθεί χωρίς προσθήκη ζάχαρης, δεν περιέχει καθόλου γάλα και κατ’ επέκταση καθόλου λακτόζη, ενώ διαθέτει φυσικά σάκχαρα και είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο & βιταμίνες.

4. Έχουμε εύκολη… πρόσβαση σε αυτό.

Κάποτε, τα φυτικά ροφήματα (και όλα τα φυτικά προϊόντα), μπορούσε κανείς να τα βρει σε συγκεκριμένα καταστήματα ή -στην καλύτερη περίπτωση- σε μια μικρή γωνιά στα πολύ μεγάλα σούπερ μάρκετ. Πλέον, δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ (μικρό-μεγάλο) που να μην έχει στα ράφια του φυτικά ροφήματα. Επιπλέον, τα φυτικά ροφήματα, δεσπόζουν στα ψυγεία μαζί με όλα τα υπόλοιπα είδη τα οποία καθημερινά μπαίνουν στην κουζίνα μας. Αυτό, μας διευκολύνει πολύ στο να τα δούμε, να τα γνωρίσουμε και να επιλέξουμε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες και τη γεύση μας – μια και δεν έχουν όλα τα φυτικά ροφήματα την ίδια γεύση.

5. Επιστρατεύοντάς το, μπορούμε να ετοιμάσουμε super νηστίσιμες συνταγές.

Κακά τα ψέματα… Η χρήση των φυτικών προϊόντων και συγκεκριμένα των φυτικών ροφημάτων θεωρείται, πλέον, ευρέως διαδεδομένη στη μαγειρική. Βλέπετε, μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να απολαύσουμε σχεδόν όλα τα αγαπημένα μας φαγητά ακόμα κι αν νηστεύουμε ή αν παρουσιάζουμε δυσανεξία στη λακτόζη (όπως αναφέραμε πιο πάνω). Μπορούμε, λοιπόν, να το χρησιμοποιήσουμε αντί για γάλα, να το βάλουμε στις σούπες και τις σάλτσες μας, να φτιάξουμε με αυτό πεντανόστιμα φαγητά και μοναδικά γλυκά. Σε προηγούμενο ημερολόγιό μου, είχαμε μιλήσει αναλυτικά σχετικά με το πόσα πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε με ένα φυτικό ρόφημα. Αν θέλετε να τα θυμηθείτε, θα τα βρείτε όλα εδώ.

Σε αυτά, λοιπόν, θα ήθελα να προσθέσω μία ακόμα απίθανη συνταγή η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι με ένα φυτικό ρόφημα μπορούμε, πραγματικά, να κάνουμε τα πάντα στην κουζίνα μας! Ακόμα και… μαγιονέζα!!!

Vegan μαγιονέζα

Vegan μαγιονέζα από τον Άκη Πετρετζίκη

Άκης

comments powered by Disqus