Choose section to search
Type to search
Recipe Book
Diary
January 20, 2017
Here comes the bride!

“Σήμερα λάμπει ο ουρανός

σήμερα λάμπει η μέρα

σήμερα στεφανώνεται

αητός την περιστέρα.

Νύφη μ’ ανθός της λεμονιάς

ομορφότερη της γειτονιάς”

Όλο μου λέτε πότε θα παντρευτώ και πότε θα παντρευτώ… 

Δεν ξέρω την απάντηση αλλά αυτό που ξέρω είναι οτι πρόκειται για μια απο τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή του ανθρώπου. 

Επίσης το μυστήριο αυτό έχει συνδεθεί με πολλά πολλά έθιμα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έθιμα που έχουν να κάνουν με όλες τις εκφάνσεις του από την προετοιμασία μέχρι και το φαγητό.

Σήμερα παρέα με την Crispo θα ασχοληθούμε με ήθη και έθιμα γλυκών σε γάμους σε διάφορους τόπους, με μερικά στοιχεία που πιστεύω ότι θα σας ενδιαφέρουν. 

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά… μέλι και καρύδια. Στους γάμους που πήγαινα μικρός έβλεπα να δίνουν στους νεόνυμφους από ένα κουτάλι μέλι και καρύδια που συνήθως ήταν σε ένα πολύ όμορφο ποτήρι σκαλιστό… Πολύ ωραία γεύση, γλυκό από το μέλι με ωραία επίγευση και πολύ τραγανό. Το καρύδι από τα παλιά χρόνια συμβολίζει την γονιμότητα. Στην Κρήτη μάλιστα έδιναν το μέλι και τα καρύδια και στους ανύπαντρους ώστε να ετοιμάζονται και αυτοί σιγά σιγά. 

Ένα άλλο γλυκό που έχει τα παραπάνω υλικά είναι τα ξεροτήγανα. Και αυτά πολλές φορές τα έφτιαχναν στην Κρήτη αλλά και σε άλλα νησιά όπως τη Νάξο αλλά και στην Καλαμάτα. Τα έδιναν σαν κέρασμα στους καλεσμένους του γάμου. 

Επίσης εκτός από ξεροτήγανα κάποιοι επέλεγαν τις δίπλες ως γλυκό. Λιγότερο περίτεχνες αλλά το ίδιο νόστιμες…

Και φυσικά εκτός από τις δίπλες και τα ξεροτήγανα μέλι και καρύδια έχει και ο μπακλαβάς που και αυτός παραδοσιακά δίδεται σε πολλές περιοχές μετά το γάμο. Γενικά τα καρύδια θεωρούνται τρόφιμα που βοηθούν στη γονιμότητα. 

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παλιά χρόνια που οι άνθρωποι είχαν λίγα μέσα και χρήματα και γενικά η ζωή ήταν πολύ δύσκολη… η περίοδος του γάμου ήταν μια περίοδος γιορτής. Το φαγητό ήταν άφθονο ώστε να δυναμώνει το ζευγάρι και να ανταπεξέλθει στη νέα του ζωή!

Φυσικά ψωμιά γλυκά και μη δίνονταν στους γάμους. Υπήρχαν οι κουλούρες που τις έκαναν στην Κρήτη και τη Μεσσηνία κυρίως αλμυρές με πολλά κεντίδια και διακοσμημένες τέλεια από γυναίκες που ήξεραν όλα τα κόλπα. Θεωρητικά μοιραζόντουσαν μετά το γάμο αντί για τη σημερινή τούρτα. Πάντα όπως και στο Χριστόψωμο που είδαμε πριν μερικούς μήνες, τις έκοβαν με τα χέρια και μάλιστα όποιος έκοβε το μεγαλύτερο κομμάτι νικούσε.

Και ας γυρίσουμε στο μπακλαβά. Από την έρευνα που έκανα το μπακλαβά τον έκαναν σε πολλές περιοχές αλλά σε κάποιες δεν τον έφτιαχναν με καρύδια αλλά με αμύγδαλα. Επίσης επιτυχία του μπακλαβά ήταν να είναι όσο το δυνατόν πιο λευκός. Άρα να ψήνεται σε χαμηλή φωτιά και τα αμύγδαλα βοηθούσαν με το χρώμα του ώστε να διατηρείται όσο πιο λευκός γίνεται..

Το αμύγδαλο είναι ένας άλλος καρπός που πραγματικά συνδέεται από τα παλιά χρόνια με το γάμο.  Από τη σουμάδα που έκαναν και την μοίραζαν σαν ποτό στους γάμους, το χειμώνα μαζί με λίγη κανέλα και το καλοκαίρι παγωμένη με μπόλικα παγάκια μέχρι τα αμυγδαλωτά που και αυτά έργα τέχνης πολλές φορές, όπως αυτά που φτιάχνουν στην Αρτάκη της Εύβοιας ή στη Λέσβο. 

Και φυσικά ας μην ξεχνάμε τα κουφέτα!! Από την αρχαία Ελλάδα τα καλυμμένα αμύγδαλα με μέλι ήταν αγαπημένο γλυκό και ήταν αρκετά συνηθισμένο. Μεταφέρθηκε στην αρχαία Ρώμη και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Αργότερα έφτιαξαν τα αμύγδαλα που ήταν καλυμμένα με ζάχαρη και από εκεί ήρθε το γνωστό σε όλους μας κουφέτο!

Τα χρόνια εκείνα η ζάχαρη ήταν κάτι πάρα πολύ ακριβό και φυσικά τα γλυκά που είχαν ζάχαρη ήταν δυσεύρετα και είδη πολυτέλειας.  Έτσι και το κουφέτο έγινε ένα γλυκό πολυτέλειας και λόγω του λευκού χρώματός του συνδέθηκε πολύ με τον γάμο. 

Πάντα στις μπομπονιέρες έχουμε μονό αριθμό από κουφέτα. Αυτό δεν το γνώριζα και το έμαθα ψάχνοντας λίγο για την ιστορία του… Υποτίθεται ότι συμβολίζει το αδιαίρετο το ζευγαριού. 9 - 7 - 5  αλλά ακόμα και 1 κουφέτο είναι τα πιο συνηθισμένα νούμερα. Φυσικά περνώντας ο καιρός έχουμε ξεφύγει πια από τα συνηθισμένα κουφέτα απλά με αμύγδαλο και ζάχαρη και έχουμε περάσει στα σοκολατένια ή σε κουφέτα με γεύσεις φρούτων ή ακόμα και γλυκών. H Crispo έχει μεγάλη ποικιλία και εγώ έχω ήδη επιλέξει τα αγαπημένα μου κουφέτα!!!

Πάντα όμως παραμένει το απόλυτο γλυκό του γάμου!  Αν και η τελευταία τάση που όμως έρχεται από το παρελθόν θέλει το κουφέτο εκτός από τη μπομπονιέρα να βρίσκεται και στο τραπέζι των ευχών ή σε ένα άλλο χώρο όπου μπορούν οι καλεσμένοι να το γευτούν. Και φυσικά πρέπει να υπάρχουν πολλές γεύσεις εκεί για να ταιριάζουν σε κάθε περίσταση!

Εύχομαι να σας έδωσα ωραίες ιδέες! Περιμένω τις δικές σας φωτογραφίες, τα αγαπημένα σας γλυκά και τις γεύσεις που προτιμάτε σε κουφέτα!!

Άκης

 

comments powered by Disqus