Choose section to search
Type to search
Recipe Book
Diary
March 16, 2018
What’s the difference between bulgur wheat and couscous?

Όχι, αυτή δεν είναι ερώτηση παγίδα. Το πλιγούρι, είναι όντως διαφορετικό υλικό από το κουσκούς, ασχέτως αν πολλοί τα μπερδεύουν. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν και τις δύο ονομασίες αναφερόμενοι στο… ίδιο υλικό: στο πλιγούρι το οποίο, όμως, ουδεμία σχέση έχει με το κουσκούς. Τι λέτε, πάμε να δούμε τις διαφορές και… τις (λίγες) ομοιότητές τους;

Μπορεί το πλιγούρι και το κουσκούς να προέρχονται από την ίδια… βάση (το σιτάρι), ωστόσο έχουν αρκετές διαφορές. Μία από αυτές είναι ότι το πλιγούρι θεωρείται ολόκληρο σιτάρι. Μάλιστα, προτού συσκευαστεί, θα πρέπει να σπάσει και να μαγειρευτεί μερικώς. Φυσικά, τα είδη του μπορεί να διαφέρουν τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς το χρώμα (ανάλογα με τις αποχρώσεις του σιταριού από το οποίο προέρχεται). Πρόκειται για ένα βασικό συστατικό της Μεσογειακής Κουζίνας, αλλά και της κουζίνας της Μέσης Ανατολής, το οποίο έχει καταφέρει να… τρυπώσει ακόμα και σε κάποια βασικά πιάτα της μακρινής Ινδίας. Εκτός από το παραδοσιακό ταμπουλέ, μπορεί κανείς να το συναντήσει σε διαφόρων ειδών σαλάτες, σε πιλάφια, γεμίσεις φαγητών, αλλά και μαγειρεμένο ως ορεκτικό με διάφορους απλούς ή πιο… πικάντικους τρόπους. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι το πλιγούρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε αλμυρές συνταγές. Υπάρχουν κάμποσες γλυκές εκδοχές του, οι οποίες παρουσιάζουν, επίσης, αρκετό ενδιαφέρον.

Κουσκούς και πλιγούριΚαι περνάμε, τώρα, στο κουσκούς, το οποίο αντίθετα με το πλιγούρι, δεν αποτελεί δημητριακό ολικής άλεσης. Πρόκειται για ένα συστατικό φτιαγμένο από αποφλοιωμένο, θρυμματισμένο σιτάρι, το γνωστό σε όλους σιμιγδάλι. Μάλιστα, τα παλιά τα χρόνια, η πρώτη παρασκευή του ήταν από κεχρί, ενώ ο όρος του υποδήλωνε, στην ουσία, τη σύστασή του η οποία αποτελούνταν από μικρά στρογγυλά σφαιρίδια σπόρων. Σφαιρίδια τα οποία θα μπορούσαν, μάλιστα, να προέρχονται από διάφορες πρώτες ύλες, όπως π.χ. ακόμα και από καλαμπόκι ή αρακά! Ως επί τω πλείστον, πάντως, πρόκειται για σιμιγδάλι το οποίο ψεκάζεται με νερό και στη συνέχεια βράζει σε ζωμό, νερό ή ατμό προκειμένου να μεγαλώσει και να αφρατέψει.

Συνήθως, στο εμπόριο θα το βρούμε επεξεργασμένο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν εταιρίες οι οποίες μας το προμηθεύουν στην πιο ακατέργαστη μορφή του (η οποία, μάλιστα, του χαρίζει και μία πιο σκουρόχρωμη απόχρωση). Όποιο κι αν είναι το είδος του, το σχήμα παραμένει ίδιο και θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με πέρλες που θυμίζουν μικρά μαργαριτάρια. Αποτελεί μία παραδοσιακή πρώτη ύλη στις κουζίνες της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Αφρικής, ενώ συναντάται και στη Μέση Ανατολή (όπως και το πλιγούρι). Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, ωστόσο, αποτελεί ένα πρώτης τάξης συνοδευτικό για κρέας, πουλερικά, ακόμα και φασόλια! Όσο για την πιο… γλυκιά εκδοχή του; Υπάρχει, και δημιουργείται με την προσθήκη καρυδιών, ζάχαρης και κανέλας. Το κουσκούς μπορούμε να το βρούμε σε διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικούς τρόπους παρασκευής. Το πιο μεγάλο μέγεθος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι παραπέμπει περισσότερο σε ζυμαρικό, ενώ υπάρχει και το προ-ατμοποιημένο και ξηρό κουσκούς, το οποίο συναντάμε περισσότερο στις κουζίνες της Δύσης.

Στη δική μου κουζίνα, πάντως, μπορείτε να τα συναντήσετε και τα δύο με πολλούς διαφορετικούς, αλλά εξίσου νόστιμους τρόπους. Παρακάτω, σας έχω συγκεντρώσει ορισμένους από αυτούς…

Πλιγούρι

Πλιγούρι από τον Άκη Πετρετζίκη

Πίτα με σπανάκι, πλιγούρι και μανιτάρια

Πίτα με σπανάκι, πλιγούρι και μανιτάρια από τον Άκη Πετρετζίκη

Σούπα βελουτέ με ταχίνι και πλιγούρι

Σούπα βελουτέ με ταχίνι και πλιγούρι από τον Άκη Πετρετζίκη

Σαλάτα με πλιγούρι και ρόδι

Σαλάτα με πλιγούρι και ρόδι από τον Άκη Πετρετζίκη

Κουσκούς με τζίντζερ και φουντούκια

Κουσκούς με τζίντζερ και φουντούκια από τον Άκη Πετρετζίκη

Σαλάτα με κοτόπουλο, κουσκούς και ρεβίθια

Σαλάτα με κοτόπουλο, κουσκούς και ρεβίθια από τον Άκη Πετρετζίκη

Κεφτεδάκια με κουσκούς

Κεφτεδάκια με κουσκούς από τον Άκη Πετρετζίκη

Μαροκινό αρνί με κουσκούς

Μαροκινό αρνί με κουσκούς από τον Άκη Πετρετζίκη

Αλήθεια, εσείς πόσες παραλλαγές μπορείτε να σκεφτείτε έχοντας ως βασικό υλικό το κουσκούς ή το πλιγούρι; Ποια από αυτές προτιμάτε και ποια θα μου συστήνατε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσω; Περιμένω ιδέες, φωτογραφίες και σχόλια!

 

Άκης

comments powered by Disqus