Choose section to search
Type to search
Recipe Book
Good Living
March 11, 2020
The Mediterranean and the flexitarian diet explained!

Η μεσογειακή και η flexitarian είναι οι δίαιτεςα που κατέχουν τις πρώτες θέσεις ως οι καλύτεροι τρόποι διατροφής παγκοσμίως. Αυτό τουλάχιστον ισχύει με βάση το U.S. News and World Report. Μάλιστα -σύμφωνα με το συγκεκριμένο report- ο μεσογειακός τρόπος διατροφής έχει κατακτήσει την πρωταθλήτρια θέση για 3η συνεχόμενη χρονιά.

Η αλήθεια είναι πως με όλα αυτά που διαβάζω στα διάφορα sites καταλαβαίνω πως δίαιτες υπάρχουν αμέτρητες και πως ο καθένας τελικά διαλέγει αυτό που του ταιριάζει ή αυτό που τον συμβουλεύει κάποιος ειδικός. Είναι τυχαίο λοιπόν που οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν τον μεσογειακό τρόπο διατροφής και απ’ ότι βλέπω -τον τελευταίο καιρό- και τον flexitarian; Θα έλεγα πως μάλλον όχι! Γενικότερα, καλό είναι να ακολουθούμε μια δίαιτα ή έναν τρόπο διατροφής, έτσι ώστε να τρώμε ισορροπημένα και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την ευρωστία και την υγεία μας.

Εγώ αυτό που θα σας πω είναι πως και οι δύο αυτές διατροφές φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν. Η μεσογειακή διατροφή έχει γίνει άλλωστε ευρέως γνωστή παγκοσμίως λόγω των πολλών θετικών επιδράσεων που φαίνεται να έχει στην υγεία και λόγω της εκτεταμένης έρευνας που έχει γίνει σε σχέση με τη συγκεκριμένη διατροφή για τις επιδράσεις της στις καρδιαγγειακές ασθένειες και στον διαβήτη.

Πάμε να τη δούμε λίγο πιο αναλυτικά;

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία τροφών και κυρίως δημητριακών, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και τροφών που περιέχουν ''καλά'' λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια και το αβοκάντο. Η πρόσληψη κόκκινου κρέατος είναι μειωμένη στον συγκεκριμένο τρόπο διατροφής και φαίνεται πως το κόκκινο κρέας καταναλώνεται μία φορά το μήνα, ενώ τα πουλερικά και το ψάρι καταναλώνονται λίγο πιο συχνά -περίπου 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Τα γαλακτοκομικά και τα αυγά αποτελούν και αυτά κομμάτι της μεσογειακής διατροφής αλλά καταναλώνονται με μέτρο.

Το εντυπωσιακό όσον αφορά τη συγκεκριμένη διατροφή είναι ότι περιλαμβάνει και ένα ποτήρι κόκκινου κρασί, θεωρητικά σε συνδυασμό με ένα γεύμα μέσα στην ημέρα μας! Αυτό κι αν είναι εντυπωσιακό μια και σπάνια ακούω ότι επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ σε μια διατροφή! Ο λόγος λοιπόν που συστήνεται το κόκκινο κρασί είναι η ρεσβερατρόλη και γενικότερα τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, μια και φαίνεται να συμβάλλουν και αυτά στη θωράκιση της υγείας και την προστασία της καρδιάς. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και η φυσική δραστηριότητα ή μια πιο ενεργή καθημερινότητα στις γενικότερες συμβουλές της μεσογειακής διατροφής.

Πάμε τώρα να δούμε και τη flexitarian διατροφή;

Κατ’ αρχάς την έχετε ξανακούσει; Η αλήθεια είναι πως έγινε περισσότερο γνωστή τον τελευταίο καιρό, μια και αρκετός κόσμος έχει στραφεί προς αυτήν. Οι λόγοι είναι πολλοί… Θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός μιας μεσογειακής και χορτοφαγικής διατροφής, afo;y ο κόσμος που την ακολουθεί τρέφεται κυρίως με φυτικές τροφές (συγκεκριμένα φροντίζει να παίρνει την ημερήσια πρόσληψή του σε πρωτεΐνη από φυτικές τροφές), καταναλώνει λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, και περιορίζει τις τροφές που περιέχουν αλάτι ή πολλή ζάχαρη. Μπορεί όμως να καταναλώσει και κόκκινο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι όποτε το επιθυμεί ή όποτε υπάρχει μια οικογενειακή / επαγγελματική υποχρέωση, και του το λέει η διάθεσή του!

Το όνομα της συγκεκριμένης διατροφής φαίνεται να προκύπτει από τον συνδυασμό δύο λέξεων: flexible (=ευλύγιστος) και vegetarian (=χορτοφαγία). Και αυτό είναι ουσιαστικά και το μυστικό της συγκεκριμένης διατροφής… να μπορεί κάποιος να μειώσει την κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφών, να αυξήσει την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, και να μπορεί ταυτόχρονα να προσαρμόσει τη διατροφή του σε διαφορετικές καταστάσεις (σε ένα οικογενειακό τραπέζι ή σε μια επαγγελματική υποχρέωση, όπως προανέφερα). Έχει αρχίσει και για τη συγκεκριμένη διατροφή να γίνεται περισσότερη έρευνα και φαίνεται πως έχει κι αυτή θετικές επιδράσεις στην υγεία και πως μάλιστα μειώνει την πιθανότητα απόκτησης καρδιαγγειακών ασθενειών και διαβήτη. Όπως είπαμε, άλλωστε, μοιάζει πολύ με τη μεσογειακή διατροφή!

Τι πιστεύετε λοιπόν; Εγώ νομίζω πως σας έπεισα να τις δοκιμάσετε -έστω και για λίγο χρονικό διάστημα- και τις δύο. Και, γιατί όχι, ρωτήστε και κάποιον ειδικό, μια και όπως έχουμε πει πολλές φορές ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και καλό είναι να τσεκάρουμε πάντα το τι είναι καλύτερο να κάνουμε με βάση το ιστορικό υγείας μας αλλά και τις συνήθειές μας! Το σίγουρο είναι πως και οι δύο είναι τρόποι διατροφής και όχι express δίαιτες! Για αυτό και σας ετοίμασα και μερικές συνταγές βασισμένες στις παραπάνω διατροφές, για να πάρετε και κάποιες ιδέες!

Σαλάτα με φαγόπυρο και παντζάρια

Σαλάτα με φαγόπυρο και παντζάρια από τον Άκη Πετρετζίκη

Σούπα βελουτέ με ταχίνι και πλιγούρι

Σούπα βελουτέ με ταχίνι και πλιγούρι από τον Άκη Πετρετζίκη

Τσιπούρα στον φούρνο με πλιγούρι

Τσιπούρα στον φούρνο με πλιγούρι από τον Άκη Πετρετζίκη

Μεσογειακή σαλάτα με κεχρί

Μεσογειακή σαλάτα με κεχρί από τον Άκη Πετρετζίκη

Κρέπες με σπανάκι και ψητά λαχανικά

Κρέπες με σπανάκι και ψητά λαχανικά από τον Άκη Πετρετζίκη

Άκης

Το άρθρο γράφεται με τη συνεργασία/επιμέλεια της Διατροφολόγου Άννας Μαρίας Βολανάκη,  MSc, BDA, SENr.

*Οι παραπάνω πληροφορίες είναι βασισμένες σε δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες.

Recipe thumb psarokeftedes
Recipe thumb krepes me spanaki kai laxanika 7 2 20 site
Recipe thumb revithada
comments powered by Disqus